Illustrasjonsbilde: Hans Martin Andersen viser frem de gule posene som infisert tøy leveres i. 

Helsevask – Teknologien som reduserer smitte

Siden 2013 har Rentx vært sertifisert innen bransjestandarden for vaskerier som håndterer vask fra helsesektoren. For å håndtere slik vask ligger det mye teknologi bak. Se Hvordan Rentx arbeider for å redusere smitte.

-Vår satsning på teknologi gjør at vi eliminerer krysskontaminering når vi produserer for helsesektoren. At vi hadde null tilfeller av smittespredning under pandemien er et resultat vi uten tvil kan være stolte av, forteller Driftssjef Hans Martin Andersen i Rentx.

At vi hadde null tilfeller av smittespredning under pandemien er et resultat vi uten tvil kan være stolte av.

Se egen sak og video om den nye sorteringsroboten hos Rentx

Første av sitt slag i Skandinavia
─ Roboten skal i korte trekk sortere tøyet, oppdage uønskede gjenstander, og sende tøyet til riktig sekk som går til vaskemaskinen. Den kan sortere alt fra en liten klut, til store laken eller duker.

Slik arbeider Rentx for å redusere smitte

  • Hermetisk skille mellom ren og uren side i vaskeriet: Kontaminerte tekstiler blir tatt inn på den urene siden og kommer rene ut på den andre, noe som eliminerer risikoen for krysskontaminering.
  • Automatisert vask: Smittetøy ankommer vaskeriet i gule, selvoppløselige poser. Disse posene oppløses i egne maskiner, som både desinfiserer og vasker tekstilene med en spesiell såpeformel utviklet for å drepe bakterier.
  • Minimalt med manuell håndtering: Ved hjelp av roboter og automatiserte systemer sørger Rentx for at tøyet kun blir håndtert av én person på den urene siden. Ansatte må også desinfisere seg når de beveger seg mellom den rene og urene siden.
  • Desinfisering av utstyr: Alle traller og vogner desinfiseres kjemisk før de brukes til rent tøy.
  • Jevnlige kontroller: Med jevne mellomrom foretas det fremdyrking av bakterieprøver i tillegg til sjekk av andre rutiner.