Hans Martin Andersen viser frem vaskeriets nye robot.

Ny og effektiviserende robot

Første av sitt slag i Skandinavia

Rentx er nå blitt enda mer effektive. På det moderne industrivaskeriet i Kongsberg er det nå satt i gang en robot som øker antall plagg som sorteres i timen fra rundt 500 til 1500.

Første av sin type i Skandinavia
─ Roboten skal i korte trekk sortere tøyet, oppdage uønskede gjenstander, og sende tøyet til riktig sekk som går til vaskemaskinen. Den kan sortere alt fra en liten klut, til store laken eller duker, forteller Hans Martin, produksjonssjef hos Rentx.

Roboten luker ut uønskede gjenstander før de havner i vaskemaskinen. 

Slik fungerer det
Tekstilene kommer i traller eller sekker, før de legges på transportbåndet, og roboten tar seg av resten av jobben.

Alt går helautomatisk. Båndet ruller og fyller på etterhvert som det blir ledig plass, og stopper når det ikke er mer kapasitet. Roboten plukker ut et og et plagg, leser chippen, og vet dermed nøyaktig hva slags plagg dette er, og hvor det skal videre. Alle plaggene hos Rentx er chippet for å kunne holde bedre oversikt over beholdningen. Alt chippet tøy blir automatisk registrert ved hjelp av flere mottakere rundt omkring i vaskeriet.

Luker ut uønskede gjenstander
─ Arbeidstøy fra for eksempel helsesektoren inneholder ofte uønskede gjenstander slik som en saks eller en penn. Dette kan potensielt ødelegge en hel vask, men takket være en røntgenmaskin på roboten klarer vi nå å totalt utelukke dette, forteller Hans Martin. I et miljøperspektiv er det en stor gevinst, da det reduserer behovet for innkjøp av tekstiler, fortsetter han.

Se hvordan roboten fungerer her: 

Når tøyet er sortert faller de ned i kasser etter hvilken kategori de tilhører. Slik blir det mindre jobb for operatørene videre i produksjonslinjen vår. Dette vil ikke si at de får mindre å gjøre, men nå kan vi flytte kompetansen deres til andre og mer spennende arbeidsoppgaver, forteller Hans Martin.

Det ferdig sorterte tøyet går videre på transportbåndet, nedi en sekk, og løftes opp i taket der den stiller seg i sin kø i bane etter hvilken kategori den er i. Når vaskemaskinen trenger akkurat dette tøyet vil sekken automatisk gå videre og slippe tøyet ned i vaskemaskinen.

─ Takket være roboten går vi fra å måtte sortere og ta i tøyet tre ganger, til kun én gang. Vasker vi for eksempel fem tonn tøy på en dag så måtte vi tidligere løfte 15 tonn per dag. Nå trenger vi bare å løfte fem tonn.

Robotene er ingen trussel hos Rentx
Til tross for større bruk av roboter og automatisering forsikrer Andersen at ingen arbeidsplasser vil gå tapt hos Rentx.

─Vi får muligheten til å være mer effektive. Du får brukt de menneskelige ressursene langt mer effektivt og vil kunne gi de mer spennende arbeidsoppgaver. I dag er det ingen tunge manuelle arbeidsoppgaver igjen i vaskeriet, det har i stedet blitt en prosessindustri der man er operatør på ulike maskiner. Fagbrev i vaskerifaget er en fordel hos oss, avslutter Hans Martin.